In Nederland komen nog altijd heel veel zakelijke miljoenenbranden voor. Met een miljoenenbrand bedoelen wij een brand met een schadelast van minimaal
€ 1.000.000,=. In 2018 waren dat er om precies te zijn 78. Een brandschade met een dergelijke omvang heeft enorm veel impact op het bedrijf, de directie, het personeel maar ook de toeleveranciers en het dorp of stad waar het bedrijf in gevestigd is. Kortom een micro-economie staat op omvallen omdat uit cijfers blijkt dat maar liefst 50 tot 60 procent van de bedrijven een dergelijke catastrofe uiteindelijk toch niet overleeft. Dan mag je dus concluderen dat er in veel gevallen sprake is van een fatale brand. En vooral dat laatste gegeven geeft te denken.
Op de lijst van oorzaken staat bovenaan het menselijk handelen (1). Op de voet gevolgd door kortsluiting/elektra (2) en brandstichting (3). Geen wonder dat verzekeraars dan ook hameren op preventie, sterker nog, in veel gevallen is er zelfs geen dekking indien er niet aan wordt voldaan!
1) Voldoende brandblusmiddelen (inclusief onderhoudscontract) kan een hoop leed besparen. Bruce Springsteen heeft het ooit eens mooi bezongen: “You can’t start a fire without a spark” oftewel: elk brandje begint klein. Tel daarbij op dat door menselijk handelen de meeste branden ontstaan, is het in dit geval van cruciaal belang een brandblusser of slanghaspel bij de hand te hebben om zodoende erger te voorkomen.
2) “Brand elektra” heeft de twijfelachtige eer om tweede op deze zwarte lijst te staan. Verzekeraars eisen dan ook niet voor niets een NEN 3140 keuring eens per 5 jaar. Het zal niet lang meer duren of deze vorm van keuring zal overgaan in de VIER inspectie (Verzekerings Inspectie Elektrotechnische Risico’s) of Scope 10 inspectie. In het kort komt het met een dergelijke inspectie/keuring erop neer om de risico’s en schades die kunnen ontstaan tijdens het gebruik van elektrotechnische installaties en elektrische arbeidsmiddelen tot een veilig minimum te beperken.
3) Brandstichting. Dat is dan ook de reden waarom buitenopslag minimaal 10 meter van de gevel geplaatst dient te worden. Het komt helaas nog vaak voor dat pallets tegen de gevel staan opgestapeld. Er is werkelijk geen grotere brandhaard denkbaar dan een stapel houten pallets.
Een goed werkend elektronisch inbraakalarmsysteem kan niet alleen diefstal maar ook zeker brand voorkomen. Inbrekers die hun slag hebben geslagen, of juist niets van hun gading aantroffen, willen nog wel eens wat sporen wissen door moedwillig de boel in de hens te steken. Bij een systeem dat inbraak signaleert waarbij een akoestisch alarm afgaat en/of een doormelding naar de PAC (Particuliere Alarm Centrale) gaat, kan veel leed voorkomen worden.
Het aloude gezegde “voorkomen is beter dan genezen” gaat ook hier dus op. Zorg er dus voor dat u het op orde heeft. Weet u niet wie u hiervoor inschakelen moet? Geen probleem, laat het ons weten want binnen ons netwerk hebben wij daarvoor gespecialiseerde en gecertificeerde bedrijven om u voor zowel brandblusmiddelen, elektrakeuring en inbraakalarmsystemen volledig te ontzorgen.