Vanaf 1 januari 2021 kunnen energie labels alleen nog worden aangevraagd en opgesteld op basis van de norm NTA 8800. Dit dient te worden uitgevoerd door een vakbekwaam adviseur, die speciaal daarvoor is gediplomeerd en die werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500). Kortom, dit betekent extra kosten die kunnen oplopen tot € 200,=. Dat is maar liefst 25 keer meer dan voor 01-01-2021 want als u in 2020 nog een energielabel aanvraagt, die overigens 10 jaar geldig is, kost dat ongeveer € 8,=.
De belangrijkste reden dat die prijs zo fors stijgt, is dat er een energiedeskundige het nieuwe label van het huis moet komen bepalen. Op dit moment wordt het nog afgegeven op basis van informatie die de huiseigenaar zelf deelt.
Je kunt eenvoudig een energielabel aanvragen via de overheidswebsite Energielabelvoorwoningen.nl. Houd je DigiD bij de hand, deze heb je namelijk nodig om in te loggen. Vul vervolgens de energiebesparende maatregelen in die jij thuis hebt genomen. Zorg er ook voor dat je bewijs bij de hand hebt om deze maatregelen aan te tonen. Te denken valt hierbij aan facturen of foto’s.
De uiteindelijke kosten voor het energielabel kunnen variëren van een paar euro tot een paar tientjes. Binnen een paar dagen na verzending van je aanvraag, heb je het label al in huis. Ga je je woning verkopen, dan dien je een afschrift hiervan aan de koper te overhandigen.
Meer informatie? Neem contact op met Daniel van Rootselaar: 06 – 10 23 65 83