Hoewel veel bedrijfsgebouwen door corona gesloten waren en werknemers thuis werkten, bleef het aantal bedrijfsbranden vorig jaar hoog. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van verzekeraars.
Vatten in 2019 nog 4169 bedrijfspanden vlam, vorig jaar daalde dat aantal naar 3617. Dat is een afname van bijna 14 procent maar nog altijd goed voor een schade van tussen de half en het hele miljard euro. De cijfers staan in de vandaag gepubliceerde Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars. De gezamenlijke verzekeraars zeggen op een grotere daling gerekend te hebben, nu werknemers in 2020 massaal thuis werkten en veel kantoren gesloten waren.
Brand ontstond het vaakst in industriële gebouwen (30 procent), kantoorgebouwen (23 procent) en winkels (20 procent). Limburg is de provincie met de meeste bedrijfsbranden: bijna vijf gevallen op duizend zakelijke locaties. Noord-Brabant (4,5) en Overijssel (4,3) maken de top drie compleet.
De meeste bedrijfsbranden ontstaan op doordeweekse dagen, met name op maandag en donderdag. Belangrijkste oorzaken waren brandstichting, kortsluiting en menselijk handelen. De schade van bedrijfsbranden is het grootst in de agrarische sector en bij bedrijven die goederen opslaan. Bij maar liefst een kwart van deze branden gaat het hele pand in vlammen op, met als gevolg het faillissement van de ondernemer in kwestie.
De totale schade van bedrijfsbranden bedraagt jaarlijks tussen een half miljard en 1 miljard euro. In negentig tot honderd gevallen per jaar overschrijdt de totale schade de miljoen euro, aldus cijfers van het Nederlands Instituut Van Register Experts (Nivre).
Giftige dampen
Volgens directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars is de impact van bedrijfsbranden al met al groter dan ondernemers denken. ,,Dat is zeker het geval voor ondernemers waarvan de buffers door de coronacrisis lager zijn dan normaal. Bovendien lopen niet alleen mensen die in het bedrijfspand werken gevaar door brand en rook, maar ook de omgeving van een brandend gebouw kan worden geraakt, bijvoorbeeld door lekkende stoffen, giftige dampen of asbest.” Als dergelijke gevolgschade niet goed verzekerd is, kunnen bedrijven in grote financiële problemen komen.
Eerder constateerde de Brandweeracademie ook al dat de maatschappelijke impact van bedrijfspanden niet vergeten mag worden. ‘De negatieve gevolgen van een brand kunnen verder reiken dan de direct getroffenen of hun naaste buren’, stelde de Brandweeracademie in 2018 in een rapport. ‘Een brand kan immers leiden tot flinke rookoverlast, waardoor wegen moeten worden afgesloten, treinen niet meer kunnen rijden en scholen en zelfs ziekenhuizen tijdelijk ontruimd moeten worden. Ook kan een brand ertoe leiden dat cultureel erfgoed verloren gaat, archieven onbruikbaar worden of dat er veel dieren omkomen. Dit soort branden tasten daarmee zaken en waarden aan die wij in onze samenleving belangrijk vinden.’
Dierenleed
Een type bedrijfsbrand dat afgelopen jaren veel aandacht krijgt, is de stalbrand. Afgelopen jaren nam het aantal stalbranden toe, met veel dierenleed als gevolg. Gemiddeld sterven jaarlijks 143.000 kippen, varkens, runderen en andere boerderijdieren een verschrikkelijke vuurdood.
Inmiddels bemoeit de overheid zich met de kwestie en kijkt minister Carola Schouten (Landbouw) of de brandveiligheidsregels omhoog moeten.
Juist vanwege de grote impact blijven verzekeraars op preventie hameren. Verder hebben zij de Stichting Salvage gestart, die eerste hulp biedt na brand. In 2020 rukten experts 1450 maal uit voor bedrijfsbranden. ,,Wij zien dagelijks hoe verwoestend een brand is en wat de gevolgen zijn voor betrokken ondernemers. Onze coördinatoren gaan naar de brandlocatie, nemen zo snel mogelijk schadebeperkende maatregelen en adviseren de ondernemer over te nemen vervolgstappen.”
Door zo snel ter plekke te zijn, kan regelmatig voorkomen worden dat bedrijven totaal verloren gaan.
Bron: AD.nl
Is uw preventie op orde en is alles goed afgedekt bij een dergelijke catastrofe? Bij twijfel: neem contact op met één van onze specialisten 033-2982646 of mail: info@jong-diermen.nl