Het zal ergens 15 jaar geleden zijn dat mij de vraag gesteld werd. Het betrof een vraag die ik in het kader van hypotheekadvies tot dan toe niet gekregen had en waarbij ik, eerlijk gezegd, toch even met mijn mond vol tanden stond. Het had er meer mee te maken dat het voor mij zo logisch was, dat ik niet had verwacht dat mij die vraag gesteld zou worden.
Het ging ongeveer als volgt: een klant belde mij op om te vertellen dat hij een huis had gekocht, rechtstreeks van een particulier, zonder makelaar. Terloops meldde hij erbij dat ze besloten hadden om dit alles ZONDER notaris te regelen, want dat kostte toch alleen maar geld…..Ze hadden immers ook zonder tussenkomst van een makelaar gekocht/verkocht, dus dan spaarden ze een mooi beetje geld uit…..ze vertelde er nog net niet bij dat ze ook niet van plan waren om overdrachtsbelasting te betalen. De vraag was dus of ik daar effe een hypotheek voor wilde regelen!!
Zoals gezegd stond ik wel even met mijn mond vol tanden: ik kon me nog net inhouden om vol verbazing uit te roepen: “Maar dat kan helemaal niet!!!!”. Na bekomen te zijn van de eerste verbazing, stelde ik de vraag hoe hij het dan dacht te regelen. “Nou gewoon, we zetten op papier dat ik de eigenaar word en wat ervoor de woning betaald wordt, dan zetten we daar allebei een handtekening onder, en dan zijn we er”…..
Ik probeerde hem uit te leggen dat hij hiermee niet officieel eigenaar zou worden en dat hij daarvoor juist de notaris nodig had. “Maar als we het erover eens zijn, dan is dat toch ook rechtsgeldig?” meldde hij….Na enig gepraat over en weer zag hij steeds meer in dat het niet zo slim was, wat hij in gedachten had en zijn overtuigende manier van overkomen verdween gaandeweg. Ik vertelde hem dat Nederland is opgedeeld in een kaart (kadastrale kaart), waarbij bij ieder stukje van de kaart (perceel genaamd) in het kadaster staat opgetekend wie de eigenaar is en dat dit de rechtsgeldigheid is die je als eigenaar nodig hebt om onomstotelijk vast te stellen dat jij de eigenaar bent. Indien een stuk grond (al dan niet met een huis erop) wordt verkocht, zal dit gewijzigd moeten worden in het kadaster en de enige die hierin wijzigingen kan aanbrengen is de notaris: die stuurt bij aan en verkopen van onroerend goed wijzigingsverzoeken naar het kadaster, zodat het als koper onomstotelijk vast komt te staan dat jij de nieuwe eigenaar bent. Met andere woorden: ook al zou je anders willen, naar de notaris moet je altijd, je kunt er niet omheen! Die kosten heb je dus altijd….zou het misschien daarom zo zijn dat ‘nota’ versleuteld ligt in het woord ‘notaris’…?
Wim van Deuveren