Eén op de vier ondernemingen in Nederland heeft de preventie niet op orde. En ruim de helft (52%) loopt het risico dat ze bij schade zelf op moeten draaien voor een deel van de kosten of zelfs voor alle kosten. Dit blijkt uit een onderzoek van Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bij 19% van de organisaties niemand zich bezighoudt met preventie en het dus geen aandachtspunt is. Dit terwijl preventie een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van schades en risico’s.
Driekwart denkt preventie op orde te hebben
Drie kwart van de van de ondernemingen zegt zeker te zeker dat de preventie (grotendeels) op orde is. Desondanks is ruim de helft onbekend met wat in de verzekeringsvoorwaarden en -clausules staat over preventie. Of dat ze er niet aan voldoen. Ze lopen hiermee een risico dat ze bij schade (een deel van) de kosten zelf moeten betalen. Bij de ondernemingen waar preventie wel een aandachtspunt is, heeft 87% de preventie (grotendeels) op orde. En is 66% bekend met de preventiemaatregelen uit de voorwaarden en clausules. Deze ondernemers regelen de preventiemaatregelen in de meeste gevallen zelf (63%), laten het over aan een medewerker (11%) of besteden het uit aan een externe partij (4%).
Continuïteit bij grote schades in gevaar
“Zonder goede preventiemaatregelen loopt de bedrijfscontinuïteit bij grote schades gevaar”, zegt Remco Baten, directeur zakelijk en particulier bij Zicht. “Wij zien bijvoorbeeld veel bedrijfspanden waar goederen en pallets tegen de gevel staan. Volgens de clausule in de verzekering mag dit niet, omdat de kans op brandstichting hierdoor veel groter is. Bij brandschade krijg je dan geen vergoeding of wordt er een verhoogd eigen risico gehanteerd, met alle ellende en zorgen van dien.”
Premie voor niets betalen
Volgens hem kan hierdoor mogelijk de continuïteit van de onderneming in gevaar komen. Uit dit onderzoek blijkt dat de preventie toch niet altijd goed geregeld is. En dat is zonde, want je loopt dan niet alleen risico, je betaalt ook nog premie voor je verzekering terwijl dat misschien voor niets is.”
Bron: AM:web