Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Nederland, voorheen gold dit, alleen voor nieuwbouwwoningen. Het doel van deze wetgeving is het aantal doden bij woningbranden te verminderen. Dit artikel gaat in op de nieuwe regels die gaan gelden.
Waarom worden rookmelders verplicht?
De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Omdat tijdens de slaap je reuk is uitgeschakeld. Gehoor wordt gelukkig niet uitgeschakeld als je slaapt en dus kan een rookmelder levens redden; onderzoek van TNO wijst dit uit.
Hoeveel rookmelders zijn er verplicht?
Kortgezegd dient er op iedere verdieping op de gang een rookmelder te hangen. Voor het uitgebreide antwoord leggen we je eerst kort uit wat verblijfsruimtes zijn. Verblijfruimtes zijn de woonkamer, slaapkamers, kantoor en keuken. Het toilet, badkamer, garage, berging en technische ruimte zijn geen verblijfsruimtes. Vanuit iedere verblijfsruimte in de woning dien je naar de voor- of achterdeur van je woning te kunnen vluchten door gangen en andere afgesloten ruimtes waar een rookmelder hangt. Als deze gangen over meerdere verdiepingen lopen, dient er op iedere verdieping in de gang een rookmelder te hangen. Als er op zolder geen verblijfsruimte is, hoeft hier ook geen rookmelder te hangen. Ook bij eenkamerwoningen zoals studentenwoningen is een rookmelders op deze kamer straks verplicht.
Gezond verstand
Dan is er nog een verschil tussen regelgeving en gezond verstand. Het plaatsen van rookmelders in alle gangen van een woning is al een heel goede basis. Maar veel mensen slapen met de slaapkamerdeur dicht. Ook in de slaapkamer is tegenwoordig veel elektrische apparatuur te vinden die door kortsluiting brand kan veroorzaken, zoals opladers van telefoons, een TV of een elektrische deken. Bij brand in de slaapkamer duurt het heel lang voordat de rookmelder op de gang afgaat, als de deur dicht zit. Daarom zou u ook een rookmelder op alle slaapkamers van een woning moeten hangen. Het leven van jou en je gezin is vast meer waard dan een paar tientjes.
Soort rookmelders
Bij nieuwbouwwoningen moeten de rookmelders aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk van de woning (230V). Bij de nieuwe regelgeving die per 1 juli 2022 ingaat voor bestaande bouw is dit niet het geval. Deze rookmelders mogen gewoon op batterijen werken. Wel moeten de rookmelders op batterijen te voldoen aan de EN14604 en te zijn voorzien van een CE keur. Praktisch gezien voldoen alle rookmelders die in Nederland verkocht worden hier aan, maar een kleine controle kan geen kwaad.
Gevolgen niet voldoen aan regelgeving
De gevolgen van het niet naleven van de regelgeving zijn nog onduidelijk. Het is niet aannemelijk dat de politie aan de deur komt controleren of er rookmelders in huis hangen. Welke rol gemeenten hier in gaan spelen is ook nog niet duidelijk. Naast de brandweer zijn verzekeraars groot voorstander van rookmelders. Maar wat als je na 1 juli 2022 nog geen rookmelders hebt en ontstaat er brand? Ben je dan wel verzekerd?
Voorlopig wel: op dit moment heeft geen enkele verzekeraar in de polisvoorwaarden rookmelders verplicht gesteld. Maar let op: het kan zijn dat jouw verzekeringsmaatschappij de nieuwe wetgeving in de toekomst opneemt in de voorwaarden.
Aanschaf rookmelders
Via twee leveranciers hebben wij speciaal voor relaties van De Jong & Van Diermen 10% korting weten te bedingen:
Koopman Brandpreventie. Website: www.koopmanbrandpreventie.nl Via e-mail kunnen rookmelders besteld worden: info@koopmanbrandpreventie.nl Vermeld in de mail dat je via ons bent doorverwezen en je ontvangt 10% korting.
Vesta Brandwerende Systemen. Website/webshop: Gekeurde rookmelders kopen? – ABC Blusser – Bekijk ons assortiment!
Gebruik de speciale kortingscode jongdier en je ontvangt 10% korting.
Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen over jouw eigen, lopende inboedel- en/of opstalverzekering? Neem dan contact met ons op.
Team de Jong & van Diermen
033 – 298 26 46
info@jong-diermen.nl