In Nederland strandt 34% van de huwelijken vroegtijdig en in veel gevallen is er een eigen huis mee gemoeid. Het traject inzake de overname van een woning bij scheiding is complex. De bank vraagt veel gegevens op en er zal een inkomens- en een krediettoets plaatsvinden. Onderstaand staat het stappenplan weergegeven:
– Beoordeling of de hypotheek overgenomen kan worden (de normen die de meeste banken hanteren zijn ruimer om het woningbehoud te bevorderen). Hiervoor dienen een aantal gegevens aangeleverd te worden, waaronder een werkgeversverklaring en een recente loonstrook (niet ouder dan 3 maanden). Bij een zelfstandige zijn dit de laatste 3 jaarcijfers en belastingaangiftes. Tevens zal de hypotheek omgezet dienen te worden om hypotheekrente aftrek te behouden ivm de wetgeving die gewijzigd is.
– Indien de bank akkoord gaat, wordt er vervolgens een offerte uitgebracht met het verzoek om aanvullende stukken aan te leveren:
* Echtscheidingsconvenant, Echtscheidingsbeschikking & inschrijving van de echtscheiding in de burgerlijke stand;
* (Concept) akte van verdeling: dit is een akte die een notaris dient op te maken, zodat degene die de woning wil behouden de volledige eigendom van de woning verwerft;
* Taxatierapport ter bepaling van de waarde van de woning voor de verdeling en de eventuele uitkoop van de ex-partner.
Wij van De Jong & Van Diermen bieden totale begeleiding in dit traject. We helpen onder andere bij het regelen van een akte van verdeling en taxatie en tevens hebben we contacten met mediators. Een aantal kosten die gemaakt worden in dit traject zijn fiscaal aftrekbaar. In het verdere adviestraject bekijken we wat de verdere wensen zijn om de hypotheek in te richten en of het bijvoorbeeld wenselijk is om al dan niet eigen middelen in te brengen. Ook wordt bekeken of er eventuele opties zijn om de hypotheek (elders) beter in te richten, geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Een belangrijk item hierbij is de rente en de duur van de rentevaste periode.
Meer weten? Bel ons of stuur een mail.
Wim van Deuveren/Daniël van Rootselaar