De economie krijgt een flinke dreun van het coronavirus. Ook de huizenmarkt blijft niet buiten schot. Het is nu nog lastig inschatten wat de precieze gevolgen zullen zijn voor de woningprijzen, maar het corona-effect zal ook op dat vlak te zien zijn.
De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen, soms met meer dan 10 procent per jaar. Met name in de Randstad is meer bieden dan de vraagprijs, het zogeheten overbieden, inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Maar blijft dat zo?
Rente laag, aanbod laag, behoefte groot
Het coronavirus verandert veel, maar een paar voor de woningmarkt belangrijke zaken blijven onveranderd. Allereerst is de rente laag. En dat blijft ook wel even zo. Dat betekent dat kopers goedkoop geld kunnen lenen. Daarnaast is het aanbod beperkt: er zijn meer kopers, dan verkopers. Er zijn veel mensen die al maanden op zoek zijn naar een koophuis. Die zijn niet ineens allemaal verdwenen, of van gedachten veranderd.
Interesse krijgt knauw
In de landelijke statistieken ziet makelaarsvereniging NVM desgevraagd nog geen grote veranderingen, maar toch merkt makelaar Jeffry Saffrie dat de interesse onder kopers een knauw heeft gekregen. “Er zijn mensen die afbellen om te bezichtigen. Verkopers willen even geen kijkers over de vloer”, zegt Saffrie van Domvast Makelaars in Utrecht tegen RTL Z. Dat zijn natuurlijk tijdelijke effecten. Mensen nemen de instructie om zoveel mogelijk binnen te blijven serieus. Het afzeggen van bezichtigingen duurt zolang het coronavirus rondwaart.
Minder intens
Toch kan zo’n tijdelijk effect al flinke gevolgen hebben. “Als er minder mensen komen bezichtigen wordt de biedingsstrijd een stuk minder intens”, zegt woningmarkteconoom Nic Vrieselaar van de Rabobank. Overbieden wordt dan minder noodzakelijk, of zelfs overbodig. “Dat zorgt voor veel minder opwaartse prijsdruk”, aldus Vrieselaar.
Hoe tijdelijk is tijdelijk?
De grote vraag is hoe ’tijdelijk’ de coronacrisis zal zijn. “Zolang de coronacrisis overzichtelijk blijft tot een aantal weken, zie ik geen grote verschuivingen op die woningmarkt”, verwacht directeur Mark de Rijke van de Hypotheekshop. “Daarvoor is de vraag nog altijd vele malen groter dan het aanbod.” “Als de werkloosheid oploopt en het vertrouwen in de economie neemt af, dan zal de bereidheid om een huis te kopen afnemen.” Als de coronacrisis lang aanhoudt, zijn de gevolgen groter. Naast rente en aanbod is een derde factor van belang: het consumentenvertrouwen. Blijven kopers komen? Of haken ze af, na verloop van tijd? De Rijke: “Dan praten we over een andere situatie waarin de duur van de crisis en de onzekerheid wel voor veranderingen kunnen gaan zorgen.”
Werkloosheid loopt op, vertrouwen neemt af?
Veel bedrijven zitten in zwaar weer, als gevolg van de coronacrisis. Dat gaat tot ontslagen leiden, is de verwachting. “Als de werkloosheid oploopt en het vertrouwen in de economie neemt af, dan zal de bereidheid om een huis te kopen afnemen”, analyseert woningmarkteconoom Vrieselaar. Volgens Vrieselaar zullen kopers daarom terughoudender zijn. “Dat zal betekenen dat prijzen niet meer zo hard stijgen”, zegt hij. Wat de terughoudendheid onder potentiële kopers zou kunnen versterken is als leennormen verder aangescherpt worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je aan strengere voorwaarden moet voldoen om voor een hypotheek in aanmerking te komen, of dat je minder geld kunt lenen ten opzichte van de waarde van de woning die je op het oog hebt.
‘Te vroeg’
Vooralsnog zijn geldverstrekkers daar niet mee bezig. “Het is nog te vroeg om het over concrete aanpassingen van de voorwaarden te hebben”, laat woordvoerder Carina Kloet van de Hypotheker weten. Toch is dat niet uitgesloten. Woordvoerder Eric Lagerwey van de Rabobank, waar ook Obvion en Vista Hypotheken onder vallen, laat weten: “De voorwaarden voor het verstrekken van een hypotheek zijn nu nog niet aangepast. Maar wij hebben de koppen bij elkaar gestoken en voeren voortdurend overleg naar aanleiding van deze crisis. Ik verwacht dat wij later deze week concreter kunnen zijn over het al dan niet aanscherpen van de voorwaarden.”
Normaliseren
Het voorzichtige antwoord op de vraag wat het coronavirus met de huizenprijzen gaat doen is dus dat de prijzen wellicht iets zullen normaliseren. Ze zullen iets minder hard stijgen, maar uitgaan van dalen? Dat is echt nog te vroeg. “Voor dit jaar hielden we rekening met een prijsstijging van tussen de 5 en 6 procent”, zegt Nic Vrieselaar. “Dan is het nog een lange weg naar -2 procent”, aldus de woningmarkteconoom. Bovendien, een stijging van zo’n 2 of 3 procent, in vergelijking met vorig jaar zou best eens goed kunnen zijn, voor de markt. Huizen staan dan niet onder water, dus bezitters hebben niets te vrezen en kopers krijgen wat meer kansen.
Bron • RTL Z / Met medewerking van Reinder Smit en Roderick Veelo
Daniël van Rootselaar
06-10 23 65 83