Begin september 2017 ben ik in contact gekomen met mevrouw de Bruijn*. Het verzoek van haar was simpel: Kan ik een hypotheek krijgen in combinatie met een WW-uitkering? Het antwoord was ook simpel, namelijk NEE. Je zou dus denken dat een afspraak met mevrouw de Bruijn geen succes zou worden. Het liep toch allemaal iets anders ….
Mevrouw de Bruijn had haar woning in Brabant inmiddels verkocht en de overdracht stond gepland voor 12 september 2017. Zij huurde inmiddels al een woning in Zeewolde. Haar dochter en kleinkinderen woonden eveneens in Zeewolde en ze wilde dichterbij haar naaste familie gaan wonen. Naast de WW-uitkering had mevrouw de Bruijn nog een nul-uren contract bij PostNL. Maar dit inkomen was nooit genoeg om een woning te kunnen aankopen in Zeewolde. Daarnaast zou een bank vragen naar de jaaropgaven over de afgelopen 3 kalenderjaren en ze werkte pas een paar maanden voor PostNL.
Uit de verkoop van de woning in Brabant zou een bedrag overblijven van bijna
€ 100.000. Maar eigen geld in combinatie met een WW-uitkering is nog steeds geen garantie om een woning aan te kopen en in Zeewolde zijn geen woningen te koop voor een bedrag van € 100.000 of minder. Maar ik heb toch besloten om een afspraak te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik op voorhand nogal sceptisch was.
Uit het eerste gesprek bleek dat mevrouw de Bruijn bijna 64 jaar was en dat de WW-uitkering eerder zou stoppen dan de pensioengerechtigde leeftijd. Er zat dus een gat tussen de duur van de WW-uitkering en de ingangsdatum van het pensioen. Zowel de hoogte van de WW-uitkering als het ouderdomspensioen was voldoende voor de financiering. Alleen wat te doen met de periode tussen de WW-uitkering en het pensioen?
Gelukkig had mevrouw de Bruijn een goed ouderdomspensioen. Ik heb de pensioenuitvoerder gevraagd wat de hoogte van het pensioen zou zijn indien de ingangsdatum van het ouderdomspensioen gelijk zou zijn aan de datum van de beëindiging van de WW-uitkering. In dat geval zou het één dus aansluiten op het ander en was er geen sprake meer van een periode zonder inkomen. De pensioenuitvoerder heeft hiervoor een opgave opgesteld en dit is voorgelegd bij een hypotheekverstrekker. Uiteraard is dit bij een financier voorgelegd waarbij wij als kantoor de kans het grootste achtten dat dit geaccepteerd zou worden.
En…. dit is gelukt. Mevrouw de Bruijn heeft de woning kunnen kopen en kunnen financieren. Op 4 december 2017 heeft ze de sleutel gekregen en is nu de trotse eigenaresse. De oplossing zat dus in het vervroegd in laten gaan van het ouderdomspensioen. Hierdoor is er gedurende de looptijd van de hypotheek een bestendig inkomen.
Daniël van Rootselaar
*Omwille van de privacy is een fictieve naam gebruikt.